Dzika kaczka po myśliwsku


Składniki:
Kaczka (tylko starsza),
100 - 150 dkg tłuszczu,
10 dkg marchewki,
5 dkg pietruszki,
5 dkg selera,
5 dkg cebuli,
2 - 3 dkg mąki,
1 liść laurowy,
1 - 2 ziarna ziela angielskiego,
1 - 2 ziarna jałowca,
sok z 1/2 cytryny lub kwasek cytrynowy,
1 dkg ostrej musztardy,
100 dkg śmietany gęstej,
sól,
pieprz,
cukier.
Zalewa octowa:
200 ml octu,
400 ml wody,
10 dkg cebuli,
2 - 3 ziarna ziela angielskiego,
1 - 2 liście laurowe,
5 g cukru.


Sposób przyrządzenia:
Skruszałą kaczkę oskubać, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody.
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną w plastry cebulą, przyprawami i ochłodzić. Do emaliowanego garnka włożyć kaczkę, zalać zimną zalewą, przykryć naczynie i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3 - 5 dni. W tym czasie zmieniać położenie kaczki w zalewie. Po wyjęciu z zalewy, kaczkę osączyć. Jarzyny umyć, oczyścić, pokrajać w kostkę. Rozdrobnione warzywa z rozmiażdżonymi ziarnami ziela angielskiego i jałowca, liściem laurowym podsmażyć na tłuszczu, włożyć podzieloną na porcję kaczkę, wlać około pół szkl. wody i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia całość skropić cytryną lub rozprowadzonym kwaskiem cytrynowym (można też zastąpić zalewą octową). Miękką kaczkę wyjąć, warzywa przetrzeć, dodać do przecedzonego sosu oraz śmietanę, jasnozłotą zasmażkę, zagotować doprawić do smaku musztardą, solą, przyprawami i cukrem, włożyć porcje kaczki, zagotować. Kaczkę można podać z kaszą gryczaną, jęczmienną, grochem przetartym, ziemniakami pieczonymi, knedlami, ogórkami konserwowymi, borówkami, buraczkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl