Dzika kaczka pieczona z ziemniakami


Składniki:
1 młoda dzika kaczka,
60 - 70 dkg niedużych ziemniaków,
gałka muszkatołowa,
5 dkg tłuszczu,
sól,
pieprz,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Zalewa:
100 ml octu,
400 ml wody,
po 5 dkg marchwi,
pietruszki i selera,
10 dkg cebuli,
2 - 3 ziarna ziela angielskiego,
1 listek laurowy.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, osączyć, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie. dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić.
Kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody i włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 - 3 dni.
W tym czasie kaczkę parokrotnie obrócić w zalewie, aby równomiernie zamarynowała się. Po wyjęciu kaczkę osączyć z zalewy, natrzeć solą, lekko oprószyć pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową, pozostawić na 2 h w chłodnym miejscu. Następnie kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, polać roztopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Obok prawie miękkawej kaczki położyć obrane, wypłukane, osączone z wody i pokrajane w ćwiartki ziemniaki, lekko oprószyć solą i pieprzem, dalej piec skrapiając wytworzonym sosem. Upieczoną i zrumienioną kaczkę podzielić na porcje i podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką, z dodatkiem sałatki z czerwonej kapusty, zielonej sałaty, papryki marynowanej.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl