Dzika kaczka pieczona z czosnkiem


Składniki:
Kaczka,
sól,
pieprz,
po ćwierć łyżeczki kminku i majeranku,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
pół szkl. białego wytrawnego wina,
100 g słoniny,
100 g masła.


Sposób przyrządzenia:
Sprawioną kaczkę umyć, włożyć do garnka, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok. 10 min., wyjąć, ostudzić. Następnie dokładnie naszpikować słoniną, natrzeć solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem (z zewnątrz i wewnątrz), zostawić w chłodnym miejscu na 1 - 2 h.
W rondlu zeszklić na maśle drobno pokrojoną cebulę i czosnek, włożyć kaczkę, opiekać ze wszystkich stron ok. 10 min. Teraz wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, podlewając winem.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl