Dzika kaczka nadziewana ziemniakami


Składniki:
1 kaczka,
sól,
kminek,
pół szkl. śmietany,
5 dkg tłuszczu.
Nadzienie:
serce,
żołądek i wątróbka,
25 dkg gotowanych ziemniaków,
1 jajko,
1 łyżki tartej bułki,
gałka muszkatołowa,
majeranek,
2 łyżki masła,
10 dkg cebuli,
sól.
Zalewa:
150 ml octu,
300 ml wody,
po 5 dkg marchwi,
pietruszki i selera,
10 dkg cebuli,
po 2 - 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu,
1 - 2 listki laurowe.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki i zagotować z wodą, octem i przyprawami, ochłodzić. Kaczkę oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody,
włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 - 3 dni. Po wyjęciu z zalewy kaczkę osączyć, natrzeć solą, oprószyć kminkiem i pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu.
Przygotować nadzienie: wątróbkę, serce i żołądek ugotować, ochłodzić. Ziemniaki, wątróbkę, serce i żołądek zmielić przez maszynkę, dodać jajko, tartą bułkę, zrumienić na tłuszczu cebulę, doprawić do smaku solą, majerankiem i gałką muszkatołową, dobrze wyrobić na jednolitą masę. Kaczkę napełnić nadzieniem, brzegi jamy brzusznej zaszyć białą, bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Upieczoną kaczkę polać śmietaną i dalej piec przez około 10 min.
Podawać porcje kaczki polane sosem z dodatkiem ostrych surówek i sałatek.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl