Dzika kaczka duszona


Składniki:
1 sprawiona dzika kaczka,
ok. 850 g,
pieprz,
3 łyżki stopionego masła,
1 łyżka oleju,
100 g chudej,
wędzonej szynki,
pokrojonej w drobn± kostkę,
1 cebula,
obrana i posiekana,
1 pęczek włoszczyzny,
obranej i posiekanej,
1 z±bek czosnku,
obrany i posiekany,
10 rozgniecionych jagód jałowca,
100 ml białego,
wytrawnego wina,
2 li¶cie laurowe,
1/2 łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej,
rozpuszczona w małej ilo¶ci zimnej wody,
sól i pieprz,
2 łyżki masła,
100 g drobnych pieczarek,
oczyszczonych i przekrojonych na pół,
2 łyżki soku cytrynowego,
szczypta pieprzu,
100 ml madery.


Sposób przyrz±dzenia:
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Kaczkę z wierzchu i w ¶rodku natrzeć pieprzem, posmarować masłem i położyć w natłuszczonej olejem brytfannie. Obok kaczki rozłożyć szynkę, cebulę, włoszczyznę, czosnek i jałowiec. Polać wszystko reszt± stopionego masła i wsun±ć brytfannę do piekarnika. Piec 15 min. Następnie wlać wino, dorzucić li¶cie laurowe i tymianek, zmniejszyć ogień i dusić kaczkę jeszcze 40 min. w temperaturze 175°C. Wyj±ć z brytfanny i trzymać w cieple, a sos przetrzeć przez sito razem z jarzynami. Wlać go z powrotem do brytfanny, rozmieszać z m±k± ziemniaczan±, zagotować i przyprawić sol± i pieprzem.
W rondelku rozpu¶cić masło, poddusić w nim pieczarki, dodać sok cytrynowy, pieprz i maderę. Dusić razem 10 min. Podzielon± na porcje kaczkę podawać z grzybami, polan± sosem.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl