Stek z zająca


Składniki:
Comber,
marynata do mięsa,
2 dkg mąki,
tłuszcz,
40 dkg cebuli,
jajko,
łyżka keczupu,
łyżka czerwonego wytrawnego wina,
sól i pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i formować steki, nadając im kształt owalny grubości o 1.5 cm. Potem posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, usmażyć, połączyć z jajkiem, keczupem i winem, doprawić, obłożyć steki i zapiec. Podawać z frytkami, zasmażaną marchewką i surówkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl