Rulon z zająca po śląsku


Składniki:
50 dag mięsa bez kości (okrawki),
20 dag tłutej wieprzowiny bez kości,
10 dag bułki,
1-2 jajka,
10 dag sera żółtego,
30 dag boczku wędzoneg tłuszcz,
sól,
pieprz,
majeranek i czosnek do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką. Następnie wymieszać z jajkami i startym serem, doprawić, formować wałek, który zawinąć w cienkie plastry boczku, obwiązać nitką, polać tłuszczem, zawinąć w folię aluminiową i upiec. Po upieczeniu zdjąć folię, usunąć nitkę i pokrajać ukośnie na porcje. Podawać z ziemniakami, chrzanem, sosami (według upodobania) i z surówkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl