Pieczeń z zająca z kminkiem


Składniki:
Tuszka zajęcza,
25 dag słoniny,
3 duże cebule,
2 kromki czarnego chleba,
kilka łyżek mąki,
2 szklanki czerwonego wina,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Mięso zajęcze wyluzować z kości, pokrajać na spore kawałki (wielkości pudełka zapałek), posypać pieprzem, solą i obtoczyć w mące. Słoninę i cebulę pokrajać na cienkie plastry, chleb pokruszyć. W małych, emaliowanych garnuszkach lub głębszych kokilkach układać warstwami: słoninę, okruchy chleba, mięso i cebulę. Każdą porcję zalać winem tak, aby przykryło 3/4 zawartości. Ustawić na gorącej blasze kuchennej lub w piekarniku. Dusić na niewielkim ogniu ok. 1,5 godz.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl