
Mięso z zająca duszone
Składniki:
Comber,
sól,
100 g słoniny,
1 sardela,
szczypta pieprzu,
2 łyżki oleju,
sok z cytryny,
1 szklanka rosołu,
2 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka mąki,
1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przyrządzenia:
Comber oczyścić z błon, umyć, osuszyć, naszpikować słoniną i sardelą, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, natrzeć olejem i zostawić w chłodnym miejscu na 1 h. Następnie obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek, podlać rosołem i dusić na małym ogniu. Gdy zając jest, miękki, zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, zagęścić sos, w którym zając się dusił, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. Posypać zieloną pietruszką.
Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl |