Medaliony z zaj±ca


Sk³adniki:
1 comber zajêczy obrany z b³on,
15 smardzów,
4 ³y¿ki mas³a,
8 ³y¿ek koniaku,
pieprz,
8 ³y¿ek madery,
100 g peklowanego ozora wo³owego,
pokrojonego w kostkê wielko¶ci 1 cm,
2 ³y¿ki ekstraktu miêsnego lub z dziczyzny,
pieprz i sól.


Sposób przyrz±dzenia:
Polêdwice starannie odci±æ od ko¶ci i pokroiæ poprzecznie na 3 czê¶ci. Z resztek miêsa i por±banych ko¶ci ugotowaæ ekstrakt. Smardze moczyæ 30 min. w letniej wodzie, po czym odlaæ j±, a grzyby pokroiæ na cienkie paseczki. W brytfance rozgrzaæ mas³o i szybko obsma¿yæ medaliony po obu stronach. Wlaæ koniak, zmniejszyæ ogieñ. Posypaæ miêso pieprzem, dodaæ maderê, smardze, ozór i pod przykryciem dusiæ 15 min. na ma³ym ogniu. Nastêpnie medaliony wyj±æ i trzymaæ w cieple, a do brytfanki wlaæ ekstrakt miêsny, trochê go pogotowaæ, przyprawiæ pieprzem i sol±. Dodatek: puree z pieczarek podane w foremkach pasztecikowych z ciasta.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl