Filet z zająca


Składniki:
Comber,
marynata do mięsa,
10 dkg słoniny,
tłuszcz,
4 dkg mąki,
15 dkg pieczarek,
15 dkg wątróbki z drobiu lub zająca,
10 dkg keczupu,
sól i pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje (po dwa kawałki), rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając kształt wydłużonego liści. Potem naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami, i oprószyć częścią mąki, usmażyć z obu stron. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i usmażyć. Wątróbkę opłukać, obrać z błon, pokrajać w cienkie szerokie plastry, posypać pieprzem i oprószyć pozostałą mąką, usmażyć, dodać do filetów razem z pieczarkami, polać keczupem i chwilę jeszcze poddusić. Podawać z krokietami ziemniaczanymi, kalafiorem i surówkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl