Słonki nadziewane owocami


Składniki:
4 słonki,
1 kg owoców:
jabłka,
pomarańcze,
banany,
śliwki,
10 dkg margaryny lub masła,
mielona papryka lub pieprz,
sól.


Sposób przyrządzenia:
Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć solą, oprószyć papryką lub pieprzem i pozostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu. Owoce umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i rozdrobnić: jabłka pokrajać w ósemki i usunąć gniazda nasienne, pomarańcze (najlepiej mandarynki) podzielić na cząstki, banany pokrajać w grubsze plasterki, ze śliwek usunąć pestki i podzielić na cztery części. Tuszki słonek napełnić rozdrobnionymi owocami, brzegi jamy brzusznej spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą, bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, obłożyć pozostałymi owocami, polać roztopionym masłem lub margaryną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Upieczone słonki wyjąć, zdjąć nici lub wyciągnąć wykałaczki. Sos doprawić do smaku i ponownie włożyć do niego słonki. Upieczone pięknie zrumienione ptaszki podawać obłożone owocami (tymi, które piekły się obok tuszek), polanę niewielką ilością sosu z dodatkiem drążonych ziemniaków, frytek, zielonej sałaty, cykorii.

Copyright © 2002-2019 www.knieja.pl