Słonki z jabłkami


Składniki:
4 słonki,
10 dkg słoniny,
5 dkg tłuszczu,
50 dkg kwaśnych jabłek (renety,
antonówki),
2 - 3 gałązki zielonej pietruszki,
majeranek,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i wstawić na 1 - 2 h do chłodnego miejsca. Następnie do środka włożyć małą gałązkę zielonej pietruszki, tuszki owinąć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką lub słoninę przypiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny, polać roztopionym tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku, skrapiając początkowo 2 - 3 łyżkami przegotowanej wody, później wytworzonym sosem. Prawie miękkie stonki wyjąć, na dno brytfanny położyć obrane, pokrajane i oprószone majerankiem grube plastry jabłek, a na nich stonki. Dalej piec, aż mięso będzie miękkie.
Słonki podaje się obłożone plastrami jabłek z sałatką z czerwonej kapusty, zieloną sałatą i ziemniakami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl