Słonki z pieczarkami


Składniki:
4 słonki,
10 - 15 dkg słoniny,
5 dkg tłuszczu,
sól,
pieprz.
Nadzienie:
1 czerstwa bułka,
pół szkl. mleka,
5 dkg masła,
1 łyżka tartej bufki,
20 dkg pieczarek,
5 dkg cebuli,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i pozostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu.
Przygotować nadzienie: oczyszczone i umyte grzyby pokrajać w paski, obraną i opłukaną cebulę pokrajać w drobną kostkę i udusić na maśle.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dokładnie rozetrzeć, następnie wyrobić z uduszonymi grzybami, jajkiem, dodać bułkę tartą w takiej ilości, aby nadzienie było konsystencji półgęstego ciasta, doprawić do smaku solą i pieprzem. Słonki napełnić nadzieniem, brzegi jamy brzusznej spiąć wykałaczkami lub zaszyć nitką lnianą lub bawełnianą. Tuszki słonek obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką lub spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny i polać stopionym tłuszczem. Piec, skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia ze stonek zdjąć słoninę, aby ładnie zrumieniły się. Podawać z frytkami, zieloną sałatą, mizerią, surówką z cykorii.

Copyright © 2002-2019 www.knieja.pl