Słonka po polsku
Składniki:
2 słonki,
2 łyżki masła,
2 łyżki konfitur wi¶niowych,
2 łyżki tartego chrzanu,
1 szkl. ¶mietanki,
1 łyżeczka m±ki,
sok z cytryny,
sól,
pieprz.
Sposób przyrz±dzenia:
Sprawione i umyte ptaki natrzeć sol±, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie lekko oprószyć m±k±, zrumienić na ma¶le, przełożyć do rondla, polać stopionym masłem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Podczas duszenia polewać ¶mietan±.
Konfitury wi¶niowe dokładnie wymieszać z chrzanem i pozostał± ¶mietan± rozkłócon± z m±k±. Polać słonki i dusić chwilę razem.
Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl |