Słonka nadziewana


Składniki:
2 słonki,
100 g słoniny,
3 łyżki masła,
podroby z ptaków,
1 cebula,
5 - 6 pieczarek,
po ćwierć łyżeczki mielonego jałowca i pieprzu,
1 łyżka startego żółtego sera,
2 - 3 łyżki tartej bułki,
sól.


Sposób przyrządzenia:
Z ptaków wyjąć podroby. Tuszki natrzeć solą. Drobno pokrojone pieczarki, cebulę i podroby ze słonek przesmażyć na maśle, dodać jałowiec, pieprz i tarty ser, wymieszać i chwilę smażyć. Po przestudzeniu wymieszać z 50 g drobno pokrojonej słoniny i tartą bułką.
Ptaszki sprawić, umyć, napełnić farszem, zaszyć i włożyć na dół lodówki na 2 - 3 dni. Wyjąć, owinąć plasterkami słoniny, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą.

Copyright © 2002-2021 www.knieja.pl