Kuropatwy po myśliwsku


Składniki:
3 kuropatwy,
150 g słoniny,
sól,
pieprz,
2 - 3 gałązki zielonej szałwii (lub pół łyżeczki suszonej),
1 łyżka masła,
sól,
1 bułka,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
ćwierć łyżeczki mielonego jałowca,
1 mała marchewka,
ćwierć selera,
sok z cytryny,
1 szkl. rosołu,
1 kieliszek białego wytrawnego wina,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka mąki.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, włożyć do środka każdej z nich po gałązce szałwii (jeśli suszona natrzeć kuropatwy), owinąć plasterkami słoniny, upiec, polewając stopionym masłem.
Drobno posiekaną cebulę i starte na tarce jarzyny udusić na maśle, podlać rosołem i dusić pod przykryciem ok. 40 min. Przetrzeć przez sito. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, połączyć z przetartymi jarzynami, dodać sok z cytryny, sól, pieprz, jałowiec. Wymieszać i chwilę dusić. Zrobić grzanki z bułki, natrzeć mocno czosnkiem, ułożyć na ogrzanym półmisku. Na grzankach ułożyć upieczone kuropatwy. Sos podać w sosjerce.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl