Kuropatwy pieczone


Składniki:
4 młode kuropatwy,
25 dkg słoniny,
łyżka masła lub margaryny,
kilka gałązek świeżej szałwii,
sól i pieprz,
kilka łyżek rosołu i śmietany.


Sposób przyrządzenia:
Młode kuropatwy poznaje się po żółtych nóżkach, czarnym dziobie i giętkiej kości piersiowej. Stare mają dziób białawy, nóżki zielonkawe, a kość piersiowa jest niepodatna na ucisk. Stare kuropatwy można użyć do duszenia. Oskubane i opalone kuropatwy wypatroszyć, wymyć. nasolié i włożyć do każdej tuszki po pęczku dobrze wypłukanej szałwii. Zawinąć je w plastry słoniny, obwiązać nicią. Ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem lub margaryną i upiec w nagrzanym piekarniku (ok. 45 min.). Po upieczeniu wyjąć szałwię, do powstałego sosu dodać kilka łyżek rosołu i śmietany. Częścią sosu skropić kuropatwy, resztę przelać do sosjerki. Podawać z ziemniakami lub białym pieczywem i zieloną sałatą.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl