Kuropatwy owijane szynką, pieczone


Składniki:
2 kuropatwy,
rozmaryn,
tymianek,
sól,
pieprz,
plasterki wędzonej szynki (z kołnierzykiem ze słoninki).


Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, podzielić na połowę. Przyprawy i sól wymieszać i uzyskaną mieszanką natrzeć porcje mięsa, pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Każdą porcję mięsa owinąć w plaster szynki, obwiązać nitką i wstawić do gorącego piekarnika na ruszcie umieszczonym nad naczyniem do zbierania sosu. Piec obracając mięso od czasu do czasu, aby z obydwu stron przypiekło się równomiernie. Gdy mięso będzie miękkie, palnik zgasić i jeszcze przez 5 min. mięso trzymać w piekarniku. Do naczynia pod rusztem wlać trochę wody (wrzątku), chwilę potrzymać, wymieszać, przelać do sosjerki i podać oddzielnie do mięsa.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl