Kuropatwy nadziewane groszkiem


Składniki:
2 kuropatwy,
100 g chudego boczku,
50 g pieczarek,
50 g zielonego groszku,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
100 g tartego żółtego sera,
sól,
pieprz,
ćwierć łyżeczki rozmarynu,
1 kieliszek białego wina,
1 łyżka masła.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem, zostawić na 2 - 3 h w chłodnym miejscu.
Drobno pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, przestudzić, wymieszać z groszkiem, zieloną pietruszką i żółtym serem.
Nadziać ptaki, owinąć plasterkami boczku, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, polać stopionym masłem, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem i skrapiać winem.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl