Kuropatwy nadziewane


Składniki:
2 kuropatwy,
100 g masła,
100 g słoniny,
serca,
wątroby i żołądki z kuropatw,
3 łyżki przesianej tartej bułki,
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
szczypta cukru i gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
1 jajko.


Sposób przyrządzenia:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 2 - 3 h w chłodne miejsce.
Drobno posiekane podroby utrzeć w misce z masłem i żółtkiem, dodać cukier, sól, gałkę i tartą bułkę. Masę dokładnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka.
Nadziać kuropatwy, zaszyć otwór, owinąć kuropatwy cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką. Upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać masłem. Pod koniec zdjąć słoninę, aby ptaki się zarumieniły.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl