Kuropatwy duszone II


Składniki:
2 kuropatwy,
10 dkg słoniny,
sól,
2 łyżki tłuszczu,
4 jagody jałowca,
1/2 szkl. wody,
6 łyżek kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki soku z cytryny.


Sposób przyrządzenia:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posolić wewnątrz i z zewnątrz, obłożyć paskami tłuszczu i piec 30 min. w średnio gorącym piekarniku (180°C). Podpieczone kuropatwy przekroić na połówki, przełożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać jałowiec, wlać wodę i dusić na słabym ogniu. Bezpośrednio przed podaniem dodać śmietanę i sok z cytryny, wymieszać. Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub buraczkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl