Kuropatwy dla smakoszów


Składniki:
2 kuropatwy,
100 g słoniny,
50 g pieczarek,
50 g gęsich wątróbek,
1 kieliszek czerwonego wina,
100 g masła,
sól,
pieprz,
pół bułki paryskiej.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte, natarte solą i owinięte cienkimi plasterkami słoniny kuropatwy upiec w piecyku. Upieczone ostudzić, oddzielić mięso z piersi, a pozostałe mięso razem ze słoniną przepuścić przez maszynkę. Dodać sos z pieczenia i wino, dusić chwilę na małym ogniu.
Ogniotrwały półmisek wysmarować masłem. Układać warstwami farsz, piersi kuropatw, pokrojone w plasterki pieczarki. Na wierzchu ułożyć gęsie wątróbki. Posypać solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 20 min. Na maśle usmażyć grzanki z bułki. Gorące grzanki ułożyć na podgrzanym półmisku, obłożyć zapieczonymi kuropatwami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl