Gotowane kuropatwy na puree z groszku


Składniki:
2 starsze,
sprawione kuropatwy,
1 pęczek włoszczyzny,
czyszczonej i drobno pokrojonej,
1 cebula obrana i pokrojona na ćwiartki,
szczypta tymianku,
1 liść laurowy,
2 ziarna pieprzu,
1 l lekko osolonej wody,
250 g puree zielonego groszku.


Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy, włoszczyznę, cebulę, zioła i pieprz włożyć do garnka. Po doprowadzeniu do wrzenia zimnejszyć temperaturę, żeby woda leciutko gotowała się pod przykrywką. Po upływie 60 min. kuropatwy powinny być miękkie. Wówczas wyjąć je z rosołu, odłączyć mięso od kości i skóry, pokroić na plasterki i kawałki, położyć na groszku.


Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl