Zrazy nelsońskie z jelenia


Składniki:
40-50 dag polędwicy z jelenia,
5 dag masła lub margaryny,
10 dag cebuli,
kilka świeżych grzybków (mogą być pieczarki),
pól szklanki śmietany,
1 dag mąki,
2-3 ziemniaki,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osączyć z wody, zdjąć błony, pokrajać w poprzek włókien na 8-10 plastrów (po 2 na osobę), lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, nadając owalny kształt, oprószyć mąką, obsmażyć na gorącym tłuszczu i mięso przełożyć do rondla. Na tłuszczu, w którym smażyło się mięso, lekko poddusić obraną i pokrajaną drobno cebulę, dodać oczyszczone i pokrajane w plasterki grzyby. Całość chwilę poddusić i przełożyć do rondla z mięsem, dodać pół szklanki wywaru lub przegotowanej wody, rondel szczelnie przykryć pokrywką i dusić około pół godziny na małym ogniu. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i dodać do zrazów, dodać również śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, rondel przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Podawać z dodatkiem pieczywa, sałatką z pomidorów lub papryki.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl