Zrazy z jelenia z orzechami


Składniki:
60 dag mięsa z udźca lub łopatki,
5 dag cebuli,
7/2 szklanki,
wyłuskanych orzechów włoskich,
2-3 ząbki czosnku. 5 dag tłuszczu (w tym 2 dag masła),
50 g czerwonego wytrawnego wina,
1/2 pęczka zielonej pietruszki lub koperku,
1/2 szklanki wody,
pieprz,
cukier,
papryka w proszku,
kolendra,
mięta,
bazylia,
cząber.


Sposób przyrządzenia:
Mięso obrać z błon: pokrajać w poprzek włókien na 4-5 porcji i rozbić tłuczkiem zwilżonym w wodzie na plastry grubości 1cm. Następnie porcje mięsa przełożyć do patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem, zrumienić z obydwu stron i przełożyć do rondla, Do patelni wlać pół szklanki wody, zagotować i przelać do rondla z mięsem. Orzechy utłuc w moździerzu lub zmielić przez maszynkę i dodać do mięsa. Dodać również: czosnek roztarty z solą, bardzo dobrze rozdrobnione przyprawy i dusić pod przykryciem na małym ogniu w razie potrzeby wyparowany sos uzupełnić przegotowaną wodą. Gotową potrawę doprowadzić do smaku (można również dodać odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego). Podawać potrawę posypaną zieloną pietruszką lub koperkiem z ryżem, ziemniakami białym pieczywem z dodatkiem zielonej sałaty, mizerii. surówki z cykorii.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl