Zrazy z jelenia z rożna


Składniki:
60-70 dag skruszałego mięsa z udźca lub łopatki jelenia,
20 dag słoniny do owinięcia zrazów,
sól,
pieprz.
Nadzienie:
8 dag cebuli,
5 dag masła,
5 dag czerstwego,
ciemnego chleba,
1 żółtko,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować nadzienie: cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę i poddusić na maśle, ochłodzić, dokładnie wymieszać z utartym chlebem i żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem (gdyby nadzienie było zbyt twarde, dodać białko lub 1 łyżkę śmietany).
Mięso umyć, osączyć z wody, pokrajać w poprzek włókien na 4-6 płatów, rozbić je cienko, posolić, posmarować nadzieniem, zwinąć podłużnie i owinąć cienkimi plasterkami słoniny, przypiąć wykałaczkami. Zrazy nadziać na rożen, wstawić do piekarnika i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Pod rożen włożyć blaszkę, aby tłuszcz do niej spływał. Do upieczonych zrazów podać frytki, surówkę z czerwonej kapusty, zieloną sałatę lub cykorię.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl