
Sarnina w czerwonym winie
- 20 g cebuli
- 50 g marchwi
- 1,2 kg udĽca z sarny
- 500 ml czerwonego wina
- 1 li¶ć laurowy
- 5 jagód jałowca
- 1,5 łyżki planty
- 10 dag tłustego boczku w plastrach
- 125 ml ¶mietany
- 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka borówek (ze słoika)
- szczypta startej skórki z cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Sposób wykonania :
Cebulę obrać, posiekać. Marchew oczy¶cić, pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć. Wino zagotować z 500 ml wody, li¶ciem laurowym, jałowcem, 1/4 łyżeczki soli i warzywami.
Wystudzić.
Do marynaty włożyć mięso, odstawić na dwadni w chłodne miejsce, często odwracać.
Mięso wyj±ć, os±czyć.
Doprawić sol± i pieprzem, obsmażyć na plancie.
Wyj±ć, zawin±ć w boczek, dusić pod przykryciem około 70 minut, podlewaj±c marynat±.
Wyj±ć, usun±ć boczek.
Sos przetrzeć, 0,5 l zagotować ze ¶mietan±, zagę¶cić m±k±.
Dodać borówki, skórkę i cukier.
Pieczeń podawać z sosem.
Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl |