Filety z jelenia


Składniki:
600 g combra,
100 g wędzonego boczku,
sól,
pieprz,
sok z 1 cytryny,
150 g masła,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
1 szkl. mleka.


Sposób przyrządzenia:
Wyżyłowaną i umytą polędwicę zalać mlekiem, zostawić na noc. Po osuszeniu pokroić w plastry, naszpikować boczkiem, skropić sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
Ułożyć filety jeden na drugim, wstawić na kilka godzin do lodówki. Na kwadrans przed podaniem ułożyć je na stopionym w brytfannie tłuszczu, przykryć tłustym papierem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 10 - 15 min. Przełożyć na ogrzany półmisek. Na każdym filecie położyć kawałek masła szczypiorkowego. Osobno w sosjerce podać sos rumiany.

Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl