knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant pieczony z kukurydzą i selerem

Składniki:
1 młody bażant,
1 mała konserwa kukurydzy,
1 seler naciowy (około 40 dkg),
5 dkg margaryny lub masła,
10 dkg słoniny,
sól,
pieprz,
curry,
cytryna,
cukier,
pół szklanki rosołu lub wywaru.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć solą i lekko curry, oprószyć pieprzem i wstawić na 2 h do chłodnego miejsca. Następnie tuszkę obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą, białą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając zalewą z kukurydzy. Z miękkawego bażanta zdjąć nitki, słoninę. Seler naciowy oczyścić, umyć, pokrajać na kawałki długości 2 - 3 cm i położyć na dnie brytfanny obok bażanta, oprószyć solą i pieprzem, na wierzchu posypać kukurydzą, podlać rosołem lub wywarem i dalej piec do miękkości. Upieczonego bażanta wyjąć, podzielić na porcje, sos z jarzynami doprawić do smaku solą, pieprzem, curry, sokiem z cytryny i cukrem.
Porcje bażanta podawać obłożone warzywami i polane sosemz dodatkiem ziemniaków z wody, ryżu ugotowanego na sypko, kompotu.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.