knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant pieczony z cykorią

Składniki:
1 młody bażant,
5 dkg masła lub margaryny,
8 średniej wielkości cykorii,
200 ml gęstej śmietany,
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki,
sól,
pieprz,
2 dkg masła do smażenia cykorii.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h. Bażanta włożyć do brytfanny, polać roztopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Cykorię umyć, dobrze osączyć z wody, wyciąć głąby, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle. Następnie cykorię położyć obok bażanta, masłem ze smażenia cykorii polać bażanta, brytfannę przykryć i dalej piec przez dalsze 15 - 20 min. Śmietanę wymieszać z odrobiną soli cosplay anime costumes i szczyptą pieprzu i polać nią potrawę, brytfannę przykryć, jeszcze przez parę minut przetrzymać w nagrzanym piekarniku, aby nabrała odpowiedniego smaku i aromatu.
Porcje bażanta podawać obłożone cykorią i polane sosem z dodatkiem ryżu, ziemniaków drążonych, jasnych kompotów.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.