knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Dzika kaczka w sosie wiśniowym

Składniki:
Kaczka,
100 g słoniny,
sól,
pieprz,
ćwierć łyżeczki tymianku,
1 łyżka masła,
300 g wiśni,
1 łyżeczka mąki,
pół szkl. gęstej,
kwaśnej śmietany.
Marynata:
pół szkl. czerwonego wytrawnego wina,
pół szkl. przegotowanej wody,
sok i otarta skórka z połowy cytryny,
ćwierć łyżeczki tymianku,
ćwierć łyżeczki cukru,
2 - 3 goździki,
kawałek cynamonu,
1 mały listek laurowy,
po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
1 mała cebula.


Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty połączyć i zagotować.
Oczyszczoną i umytą kaczkę ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 2 - 3 dni w chłodne miejsce. Następnie upiec w piekarniku, często polewając stopionym masłem. Po 10 - 15 min. pieczenia wlać marynatę, włożyć wydrylowane wiśnie.
Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku cukrem, ewentualnie solą i szczyptą pieprzu.
Porcje kaczki ułożyć w żaroodpornym półmisku, zalać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.