knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Tapety
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
Cz@t
Strona główna
 
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Dzika kaczka nadziewana rodzynkami i migdałami

Składniki:
Kaczka,
100 g słoniny,
1 łyżka masła,
po ćwierć łyżeczki tymianku i majeranku,
szczypta jałowca,
sól,
pół szkl. gęstej śmietany,
sok z cytryny.
Nadzienie:
2 cebule,
pół łyżki masła,
wątróbka z kaczki,
2 łyżki przesianej tartej bułki,
50 g migdałów,
50 g rodzynek,
pół łyżeczki cukru,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
szczypta pieprzu,
1 jajko.


Sposób przyrządzenia:
Sprawioną i umytą kaczkę natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą, tymiankiem, majerankiem, jałowcem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2 - 3 h w chłodnym miejscu.
Przygotować nadzienie: wątróbkę drobno posiekać, migdały i rodzynki sparzyć. Migdały obrać ze skórki, posiekać. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, przestudzić, wymieszać z tartą bułką, wątróbką, migdałami, rodzynkami, jajkiem i solą, pieprzem, gałką i cukrem.
Nadziać kaczkę, zaszyć, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w nagrzanym piekarniku, często polewając masłem. Pod koniec pieczenia polać śmietaną.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatnoœci Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2017 knieja.pl.