knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z ptactwa

S³onki nadziewane owocami

Sk³adniki:
4 s³onki,
1 kg owoców:
jab³ka,
pomarañcze,
banany,
¶liwki,
10 dkg margaryny lub mas³a,
mielona papryka lub pieprz,
sól.


Sposób przyrz±dzenia:
S³onki oskubaæ z piór, wypatroszyæ, umyæ, os±czyæ z wody, wytrzeæ ¶ciereczk±, natrzeæ sol±, oprószyæ papryk± lub pieprzem i pozostawiæ na 1 - 2 h w ch³odnym miejscu. Owoce umyæ, os±czyæ z wody, obraæ ze skóry i rozdrobniæ: jab³ka pokrajaæ w ósemki i usun±æ gniazda nasienne, pomarañcze (najlepiej mandarynki) podzieliæ na cz±stki, banany pokrajaæ w grubsze plasterki, ze ¶liwek usun±æ pestki i podzieliæ na cztery czê¶ci. Tuszki s³onek nape³niæ rozdrobnionymi owocami, brzegi jamy brzusznej spi±æ wyka³aczkami lub zaszyæ bia³±, bawe³nian± nitk±, w³o¿yæ do brytfanny, ob³o¿yæ pozosta³ymi owocami, polaæ roztopionym mas³em lub margaryn± i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiaj±c pocz±tkowo wrz±c± wod±, pó¼niej wytworzonym sosem. Upieczone s³onki wyj±æ, zdj±æ nici lub wyci±gn±æ wyka³aczki. Sos doprawiæ do smaku i ponownie w³o¿yæ do niego s³onki. Upieczone piêknie zrumienione ptaszki podawaæ ob³o¿one owocami (tymi, które piek³y siê obok tuszek), polanê niewielk± ilo¶ci± sosu z dodatkiem dr±¿onych ziemniaków, frytek, zielonej sa³aty, cykorii.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.