knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kuropatwy duszone w pomidorach

Składniki:
2 kuropatwy,
20 dkg świeżych pomidorów (lub mrożonych),
2 dkg mąki,
5 dkg masła lub margaryny,
100 ml śmietany,
sól,
cukier,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Oskubane z piór, wypatroszone i umyte kuropatwy podzielić na porcje, posolić, lekko oprószyć pieprzem i wstawić na 1 - 2 h do chłodnego miejsca. Następnie porcje mięsa obsmażyć na złoty kolor na części masła, całość przełożyć do rondla, dodać pół szkl. wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Przyrządzić sos: pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, pokrajać na cząstki, włożyć do rondelka, dodać pozostałe masło i dusić pod przykryciem. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito. Mąkę zrumienić na jasnozłoty kolor, rozprowadzić zimnym sosem z kuropatw, dodać przetarte pomidory, zagotować, włożyć porcje kuropatw, śmietanę, doprawić do smaku solą i cukrem (ew. koncentratem pomidorowym), chwilę poddusić.
Podawać z dodatkiem ziemniaków, klusek domowych, cykorii, zielonej sałaty.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.