Kuropatwy duszone w pomidorachSkładniki:
2 kuropatwy,
20 dkg świeżych pomidorów (lub mrożonych),
2 dkg mąki,
5 dkg masła lub margaryny,
100 ml śmietany,
sól,
cukier,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Oskubane z piór, wypatroszone i umyte kuropatwy podzielić na porcje, posolić, lekko oprószyć pieprzem i wstawić na 1 - 2 h do chłodnego miejsca. Następnie porcje mięsa obsmażyć na złoty kolor na części masła, całość przełożyć do rondla, dodać pół szkl. wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Przyrządzić sos: pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, pokrajać na cząstki, włożyć do rondelka, dodać pozostałe masło i dusić pod przykryciem. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito. Mąkę zrumienić na jasnozłoty kolor, rozprowadzić zimnym sosem z kuropatw, dodać przetarte pomidory, zagotować, włożyć porcje kuropatw, śmietanę, doprawić do smaku solą i cukrem (ew. koncentratem pomidorowym), chwilę poddusić.
Podawać z dodatkiem ziemniaków, klusek domowych, cykorii, zielonej sałaty. Wydrukuj
|