knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z jelenia

Zrazy z jelenia wołyńskie, nakładane kapustą

Składniki:
60-70 dag udźca lub łopatki z jelenia,
25-30 dag kapusty kiszonej,
10 dag świeżej słoniny,
pól szklanki wywaru,
sól,
pieprz.
Zalewa octowo jarzynowa:
100 ml octu,
400 ml wody,
po 5 dag marchwi,
pietruszki i selera,
10 dag cebuli,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
1-2 listki laurowe.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki, obgotować w wodzie, dodać przyprawy, ocet, zagotować. ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-4 dni.
Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, pokrajać w poprzek włókien na plastry, rozbić oprószyć solą, pieprzem i mąką, obrumienić z obu stron na tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękkie. Kapustę ugotować oddzielnie, odparować. Do płaskiego rondla włożyć zrazy (dość luźno, aby nie stykały się), kapustą obłożyć każdy zraz, na wierzchu położyć ponacinane plasterki słoniny tak, aby całe porcje pokryte były słoninką, podlać wywarem i wstawić do nagrzanego piekarnika (naczynia nie przykrywać). Piec do zrumienienia słoniny. Podawać z dodatkiem ziemniaków.




Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.