Zając w żurkuSkładniki:
Zając,
2 małe cebule,
100 g słoniny,
sól,
2 szklanki czerwonego wina,
3 goździki,
2 listki laurowe,
5 ziarenek pieprzu,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka mąki,
pół bułki paryskiej,
2 ugotowane na twardo jajka,
4 kiszone ogórki,
10 marynowanych cebulek.
Sposób przyrządzenia:
Zagotować wino z przyprawami. Umyte mięso podzielić na części, natrzeć solą. Pokrojoną w kostkę słoninę włożyć do rondla, lekko przesmażyć, zrumienić na niej drobno pokrojoną cebulę, włożyć mięso, chwilę smażyć na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, zalać przegotowanym winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso miękkie, wyjąć, ułożyć na półmisku, trzymać w cieple. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito. Sos podać w sosjerce. Półmisek z zającem ugarnirować ćwiartkami jaj na twardo, plastrami ogórków i cebulkami, obłożyć grzankami z bułki. Wydrukuj
|