knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Zając w sosie jarzynowym

Składniki:
Comber i uda,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 cebula,
2 spore pomidory lub 1 łyżka przecieru,
50 g słoniny,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka mąki,
pół szklanki rosołu,
4-5 ziarenek jałowca,
sól.
Marynata:
sok z cytryny,
pół szklanki wody,
1 cebula,
po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
1 listek laurowy.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczonego z błon i umytego zająca ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, naszpikować słoniną, natrzeć solą. W rondlu stopić łyżkę masła, włożyć zająca, pokrojone w plasterki jarzyny oraz jałowiec. Dusić chwilę na dużym ogniu; następnie :zmniejszyć ogień, dodać pomidory, podlać rosołem i dusić pod przykryciem, podlewając w miarę potrzeby przecedzoną marynatą.
Miękkiego zająca wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, połączyć z sosem spod rająca, wymieszać, przetrzeć przez sito. Polać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2020 knieja.pl.