knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Zając w czarnym sosie

Składniki:
Zając,
sól,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 cebula,
ćwierć selera,
1 łyżeczka mielonego jałowca,
1 szklanka czerwonego wina,
pół szklanki rosołu,
100 g wędzonego boczku lub szynki,
1 marchewka,
pół selera,
2 łyżki masła.


Sposób przyrządzenia:
Podzielonego na części zająca umyć, osuszyć, natrzeć solą i zostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h. Następnie obsmażyć na naśle, włożyć do rondla, obłożyć startymi na grubej tarce jarzynami pokrojoną w plasterki cebulą, posypać jałowcem, podlać rosołem dusić ok. 1 h, od czasu do czasu skrapiając winem. Marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić w słupki i krótko obgotować w osolonej wodzie. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Wyjąć zająca, pokroić na porcje, włożyć do rondla. Dodać marchew, seler i boczek. Sos przetrzeć przez sito, wlać do rondla. Dusić ok. 20 min.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.