knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z dzika

Zrazy z dzika duszone ze śliwkami

Składniki:
70 dag mięsa z łopatki lub szynki,
15 dag cebuli,
10 dag śliwek suszonych,
1 łyżka mąki,
1 łyżka tłuszczu,
sól,
pieprz.
Zalewa:
100 ml octu,
400 ml wody,
15 dag cebuli,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
1-2 listki laurowe.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, obraną i pokrajaną w krążki cebulą, zielem angielskim i listkami laurowymi, ochłodzić. Umyte mięso włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić na 2-3 dni do ochłodzonego miejsca (do +7°C). Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, pokrajać w plastry o jednakowej grubości, każdy lekko rozbić, oprószyć pieprzem, mąką, obrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do rondla. śliwki suszone umyć, namoczyć (kilka godzin) w chłodnej przegotowanej wodzie. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki. Na tłuszczu ze smażenia zrazów lekko zrumienić pokrajaną cebulę, dodać połówki śliwek bez pestek i chwilę razem poddusić, wlać wodę, w której moczyły się śliwki, gotować około 10 minut i całość dodać do zrazów w rondlu. Potrawę dusić na bardzo małym ogniu, często mieszać, aby nie przypaliła się. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Zrazy podawać polane sosem z ziemniakami, pyzami, kaszą, surówkami i sałatkami.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.