Knedle z dziczyznySkładniki:
4 łyżki masła,
5 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki,
2 łyżki otartej skórki cytrynowej,
2 - 3 cebule,
obrane i drobno posiekane,
500 g mięsa z jelenia lub sarny,
obranego błon i zmielonego,
50 g świeżej słoniny,
zmielonej i 25 g czerstwych bułek,
pokrojonych na cienkie plasterki i namoczonych w 400 ml ciepłego mleka,
2 - 3 jajka,
5 łyżek mąki,
1 1/4 łyżeczki soli,
1/3 łyżezki pieprzu.
Sposób przyrządzenia:
Masło rozgrzać w rondelku i dusić w nim pietruszkę, skórkę cytrynową i cebulę, aż będzie szklista. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Formować z masy knedle o średnicy około 5 cm. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wkładać knedle, a gdy woda znowu się zagotuje, zmniejszyć ogień, aby leciutko bulgotała. Knedle po około 10 min. wyławiać. Dodatek: czerwona kapusta. Wydrukuj
|